Izbornik

Kulturno-umjetničko društvo „Joakim Hardi“ Petrovci uspješno nastupilo u Šidu

U Šidu je obilježena 95. obljetnica djelovanja rusinskog Kulturno-prosvjetnog društva „Đura Kiš“. Uz prigodni program domaćina, večer je bila obogaćena nastupom članova gostujućih društava- „Ivan Kotljarevskij“ iz Bikića i petrovačkog Kulturno-umjetničkog društva „Joakim Hardi“. Članovi domaćeg društva Zdenko Lazor i Sanja Tirkajla predstavili su aktivnosti svoje matične institucije i suživot u Šidu, te pozdravili i zahvalili svim nazočnima, a posebno gostima iz Petrovaca.

U prvom dijelu programa nastupili su šidski Rusini. Orkestar je izveo dvije skladbe, a mlađa i starija pjevačka skupina otpjevala je nekoliko rusinskih pjesama. Kulturno-umjetničko društvo „Ivan Kotljarevskij“ Bikić predstavilo se trima rusinskim pjesmama, dok je muška pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva „Joakim Hardi“ iz Petrovaca otpjevala splet rusinskih pjesama. Mlađi članovi su zaplesali u atraktivnim nošnjama i živahnim koracima predstavili ukrajinske i rusinske narodne plesove.

         Na ovakvim se manifestacijama stječu nova poznanstva i dobijaju pozivi na mnoga kulturna događanja. Članovi petrovačkog Kulturno-umjetničkog društva „Joakim Hardi“, primjerice, ovom prigodom pozvani su na akademiju koja će biti organizirana početkom godine povodom obilježavanja Nacionalnog praznika Rusina u Vojvodini. Nakon programa slijedila je večera i zajedničko druženje.

 

FOTO: www.mmu-srijem.hr

Društvene mrežeMULTIKULTURNA MEDIJSKA UDRUGA “SRIJEM”

Osnivanjem ove stranice nadamo se podići razinu osviještenosti i samopoštovanja manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Isto tako, naša trajna misija jest njegovati mostove zajedništva i kulturološku protkanost nacionalnih manjina i hrvatskoga naroda u lokalnoj zajednici, domovini i iseljeništvu.

Kontaktirajte nas

NašiPartneri