Izbornik

11. Dravski valovi u Osijeku

Dravski valovi 1Rusinska riječ daleko se čula
Дравски габи (Dravski habi), kako ih Rusini zovu, manifestacija je gdje se sastaju zborovi i pjevačke skupine Rusina iz cijele Hrvatske. 11. Dravski valovi održani su u dvorani osječke Osnovne škole Antuna Mihanovića, u organizaciji ovdašnjeg Kulturno-umjetničkog društva Rusina, a uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Održavaju se od 2005. godine, tradicionalno prve subote u prosincu.

Kako je u tom tjednu i Dan grada, Dravski valovi su svojevrstan dar Rusina Osijeku. Ove je godine na manifestaciji nastupalo šest rusinskih društava iz Hrvatske: Kulturno-umjetničko društvo „Osif Kostelnik“ Vukovar, Kulturno društvo Rusina Vinkovci, Kulturno-umjetničko društvo „Joakim Hardi“ Petrovci, Kulturno-umjetničko društvo „Joakim Govlja“ Mikluševci, „Rusnak“ Društvo Rusina u Republici Hrvatskoj, Kulturno-umjetničko društvo Rusina Osijek. Program su obogatili i predstavnici Matice Slovačke iz Osijeka. Osim sudionika iz Republike Hrvatske, okupljeni su imali priliku uživati i u nastupu vojvođanskog Kulturno-umjetničkoga društva „Petro Kuzmjak“ iz Novog Orahova, koje je po prvi puta gostovalo na Dravskim valovima.  

Nakon programa se nastavilo s druženjem, pjesmom i plesom. Naši djedovi bi rekli: „rusinska se riječ daleko čula“.

FOTO: www.mmu-srijem.hr

Društvene mrežeMULTIKULTURNA MEDIJSKA UDRUGA “SRIJEM”

Osnivanjem ove stranice nadamo se podići razinu osviještenosti i samopoštovanja manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Isto tako, naša trajna misija jest njegovati mostove zajedništva i kulturološku protkanost nacionalnih manjina i hrvatskoga naroda u lokalnoj zajednici, domovini i iseljeništvu.

Kontaktirajte nas

NašiPartneri